Om bloggsajten!

Hallå, där ute i akvariedjungeln!

Denna blogg har kommit till världen, dels på grund av att vi tycker att det finns för lite information om denna underbara hobby, och dels för att vi själva gillar att skriva om det. Vi har också upptäckt att det faktiskt inte verkar finnas någon svensk papperstidning i ämnet. Detta är mycket synd, för i akvaristikens underbara värld finns det verkligen bra fotomaterial nog för att kunna åstadkomma en extremt vacker, och bra, tidning. Men eftersom att vi inte själva tänker publicera en sådan tidning så hoppas vi att någon annan, med kunskap på det området, tar tag i den saken.

Vi kommer däremot att skriva om våra egna framsteg, och naturligtvis även motsatsen, när vi experimenterar med våra egna burkar. Om någon vill ha råd i ämnet så är det bara att fråga. Vi delger all vår kunskap, på förfrågan, även om den kan vara knapphändig ännu. Om någon däremot tycker att våra göranden och råd är huvudlösa, och har bättre råd och lösningar…  TVEKA INTE; skriv och vägled oss istället. Fältet är öppet och alla råd emottages mycket varmt och tacksamt!

Ju fler som skriver, delar med sig, kommenterar och lägger sig i… desto mer levande blir debatten och desto bättre lösningar kan vi erbjuda våra fiskar. Med andra ord blir VI ALLA mycket gladare.

/Akvaristerna

2 tankar på “Om bloggsajten!

  1. Hej!

    Jag hittade er sida av en lyckosam slump, men vad glad jag blev!
    Ni har verkligen allt! så många olika vackra fiskar och akvarium.
    Själv så kommer jag att köpa mitt nu till jul så jag är i planerings stadiumet och undrar om ni skulle vara så vänliga att tipsa mig om en möbel att ha akvariumet på (jag har tänkt mig ca 92-110 Liter)
    för jag vill inte att akvariumet ska gå sönder pga. att möbeln inte klarade vikten.

    Vilken storlek tycker ni har varit den lättaste att sköta om ett mindre eller större akvarium?

    Mvh Sara.

    • Hej Sara

      Det är svårt att rekommendera någon särskild storlek när någon skall köpa sitt första akvarium, men det vi själva köpte då, där i det första början, var ett Aquael-akvarium på 102 liter. Det har ett välvt frontglas och är jäkligt snyggt, tycker vi i alla fall. Vi köpte det komplett som ett start-kit. Med tiden har vi bytt lite saker och kompletterat med lite småprylar.

      Enligt vår erfarenhet verkar det betydligt enklare att få ett ”stabilt” akvarium, ju större vattenvolymen är. T.ex. har vårt 30-litersnano visat sig vara ganska svårbemästrat… fast just nu verkar det ha ”stabiliserat” sig.

      Det första akvariet vi köpte är detta:

      (kopiera in raden i din webläsares adressfält)

      Vikten på burken, komplett med vatten, sand, fiskar och inredning, ligger någonstans runt 120 – 130 kilo. För att klara den vikten så räckte det med en ”Expedit” från IKEA. Vi lade en 20mm plyfaskiva och 20mm frigolit för att fördela vikten bra. Så här ser hyllan ut:

      http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80135298/

      Med tiden så har vi också bytt innerfiltret till ett ytterfilter av märket EHEIM, modell 2222, fast det är överkurs från början.

      Om du kan så ska du försöka hitta ett akvarium med två lysrör. Komplettera det gärna med reflektorer så att du får bra ljus ner bland växterna. Fråga gärna där du köper akvariet, eller i vilken djuraffär som helst där de säljer akvarium och fiskar. Om du handlar från en stor kedja så kan jag varmt rekommendera Djurmagazinet. Besöka dem gärna på http://www.djurmagazinet.se för att hitta deras butiker. De är mycket proffsiga och handlar sina saker från Imazu och Akvarieteknik.

      Gå också gärna till biblioteket och låna alla böcker du kan hitta om akvarium, och särskilt om hur man startar upp ett sådant, för det finns några saker man skall tänka på, lite beroende på vad för slags kar man skaffar.

      Jag hoppas att vi lyckats svara på någon av dina undringar, och att vi inte skrämt dig för uppgiften. Det är lite att palta med i början, men enligt vår erfarenhet så är det SÅÅÅÅ värt det! 🙂

      Lycka till, Sara.

      Stefan
      Akvaristerna

Lämna en kommentar