Fluval FX-5

FX5-Cutaway

Så har vi då äntligen kommit hem med detta underbara ytterfilter, Fluval FX-5. Filtret inhandlades på det underbara Djurmagazinet, på Erikslund i Västerås. Detta är en affär som visat sig vara MYCKET värd att ha kontakt med, och att göra affärer med. Personalen är kunnig, vänlig, tillmötesgående, och så kan de beställa hem, i stort sett, vad som helst. De är snabba och de har bra priser!

djurmagazinet

Den här gången ordnade de alltså fram denna underbara tingest till oss, och vi var där och betalade den, och hämtade den, i dag Lycka!

IMG_6061

IMG_6062

Det första man upptäcker är den oerhörda storleken på kartongen. Detta är ett väldigt stort filter, och egentligen menat att sitta på ett större kar än det största vi har. Vårt största ligger på 250 liter, och FX-5,an klarar att sitta på en akvariestorlek på upp till 1500 liter, men då vi bara har ciklider i det avsedda karet så funkar det bra i alla fall, för de gillar ganska strömt vatten.

IMG_6063

Då vi öppnade kartongen uppenbarade sig detta. Det är själva filtret till höger. I det vita paketet fanns lite mindre pryttlar och så låg det 4 meter slang i paketet.

IMG_6064

I det vita paketet låg detta. Det är insug, utblås och stängbara ventiler som monteras på slangarna (man delar den långa slangen i två).

IMG_6065

När man lyfte ur filterkorgarna så såg det ut så här inuti filterbehållaren, när man kollade ner mot botten. Filtret är nästan 60 centimeter högt och filtervolymen ligger på stöddiga 20 liter. Filtret kan cirkulera 3500 liter i timmen.

IMG_6066

Detta är de tre filterkorgar, som alltså bor inuti filterbehållaren. Varje behållare har ett mekaniskt partikelfilter och dessutom en korg på 2 liter, där valfritt filtermedia kan användas, typ biobollar, “makaroner”, aktivt kol osv osv.

IMG_6067

Här är filterbehållarens lock, på bilden vänt uppochner. Locket sitter sedan fast med 8 stycken spännskruvar, inte helt olikt de skruvar som håller fast skinnet på en trumma.

IMG_6068

I förpackningen fanns också en DVD, där setupen förklaras och visas. Där visar man exakt hur man monterar ihop och kör igång “burken”.

IMG_6069

Så här ser locket ut uppifrån. Spännskruvarna är inte placerade och åtdragna här. Först var det dags att skölja av alla detaljer, så att allt eventuellt damm, och liknande, försvann. Så kallade “biobollar” skulle också fyllas på.

IMG_6070

Två påsar med sådana här biobollar inköptes. Nu fanns ju iofs möjligheten att kombinera olika filtermedia, men jag tror på sådana här biobollar. Bara filtret får “gå” ett tag, så att bakterietillväxten drar igång ordentligt, så kommer effektiviteten att öka efter hand.

IMG_6071

Det är bland de här biobollarnas oregelbundna ytor som bakterierna skall växa till sig. Tack vare bollarnas utformning får varje boll väldigt stor totalyta. Detta gör att mycket goda bakterier bildas, trots att biomassan är förhållandevis liten. Den totala ytan, däremot, blir väldigt stor.

IMG_6072

Här har jag fyllt på med biobollar i alla tre filterkorgar. Total mängd bollar är cirka 6 liter. I de tunna orange handtagen kan man lyfta ur alla tre korgarna på en gång. Efter att allt var noggrant avsköljt så fyller man filtret med 8 liter vatten och så monterar man på locket, samt drar fast detta, enbart med handkraft.

IMG_6073

“Inblåset” i akvariet. Dysorna kan ställas, så att man på så sätt mar en möjlighet att rikta vattenflödet.

IMG_6074

“Utsuget”, som suger ner vattnet till filtret. Inloppet till plaströret är väl skyddat av ett grovmaskigt galler som hindrar fiskarna att hamna i pumpen.

IMG_6075

Här är filtret riggat, installerat och klart att bara köra igång. Men först är det dags att fylla vatten i karet, så att ciklidfirrarna slipper lära sig att andas luft.

 

IMG_6076

Själva inblåset hänger fritt i slangen bara. Slangen är dock ganska styv, så vi upplevde i alla fall att den satt både bra och säkert.

IMG_6077

Här är vattenintaget igen. Nu håller vi på att återfylla akvariet med vatten igen, så fiskarna slipper bli törstiga!

IMG_6078

En liten bild ovanifrån, sett från ena kortsidan.

IMG_6079

I förgrunden är slangen för vattenintaget till filtret monterad. Vi upplevde att de satt ganska säkert efter att de monterats.

IMG_6080

Denna slang levererar det vatten som går tillbaka till akvariet.

IMG_6081

I vanlig ordning var vi tvungna att klippa större hål i ljusrampen, detta för att leda alla kablar, och slangarna, in och ut ur akvariet.

IMG_6082

Första starten såg dramatisk ut, då hela akvariet, eller allt inuti akvariet, försvann i ett rökmoln. Detta är alltså en massa luft, som filtret trycker ur sig.

När allt är monterat, och sitter på plats, så sätter man i kontakten i ett el-uttag. Pumpen startar genast och börjar pumpa vatten, förutsatt att du hällt i de föreskrivna 8 litrarna med vatten, i behållaren, före start. Efter två minuter stannar pumpen i två minuter, och sedan spottar den och fräser ur sig en massa luft ur filterbehållaren.

Efter start så stannar pumpen under två minuter, en gång per dygn. Då försöker filtret själv att trycka ur sig en massa instängd luft, som samlats på olika ställen inuti filtret

IMG_6083

Den så kallade.”röken”, försvann ganska snabbt, och efter det så tyckte vi att vi såg hur vattnet blev renare och renare. Och filtret har ju en sådan oerhörd kapacitet, så varför inte??

IMG_6084

Nu står det nya filtret på plats och gör sitt arbete. Det är igång och vi kör “hela paketet”, med biobollar, i filterkorgarna behållare, tillsammans med skumplastfiltermassan. Första intrycket av filtret är att det kanske är lite väl högljutt, men detta kanske ger sig efter några dagar, då alltså all luft förhoppningsvis är borta ur systemet. Om inte annat så bygger vi en frigolitbox runt filtret och ljudsanerar på det viset.

IMG_6085

Här är en av de “biobollar” som vi packat filtret med. Vi köpte två hundra sådana bollar, och det räckte ganska bra för att fylla de tre filterbehållarna.

Nu ska vi bara vänta och se… och höra, hur filtret kommer att arta sig. Med lite otur måste vi alltså “bygga in” filtret i en frigolitlåda… om vi däremot slipper det, så kommer vi för alltid att tacka akvaristikens ljusa gudinna!

Må era fienders skägg växa inåt!

Akvaristerna

5 tankar på “Fluval FX-5

  1. I natt kom jag på varför filtret var högljutt. Vi hällde ju i s.k. biobollar i alla tre filterkorgar (man fyller bara till det är en centimeter tomt upp till kanten på korgen), och bollarna i den översta korgen studsade därför upp och ner i korgen, på grund av vattenflödet inuti filtret, och studsade upp och träffade insidan av locket, innan bollarna studsade ner i korgen igen… och så igen… och igen… och igen…

    Vi löste det dock ganska snabbt genom att koppla ur filtret, öppna locket och sedan ta ett par filtermattor från ett Eheimfilter och försiktigt pressa ner det i översta korgen, så att bollarna nu hålls på plats. Nu är filtret tyst, i det närmaste. Nu hör man bara ljudet av impellern i pumphuset. Nu känns det bra igen! 🙂

    Stefan
    Akvaristerna

    • Hej Petra.

      Nej, vi har inte slutat blogga, bara tagit en liten tids semester. Dessutom har jag hunnit med en sjujäkla influensavända. Nu är jag dock på väg tillbaka igen, och jag hoppas att min envisa hosta snart skall släppa också.

      Snart tillbaka på webben igen. 🙂

      Akvaristerna
      Stefan

  2. Pingback: Tre akvarier kvar | Akvaristerna

Lämna en kommentar